Werkgroepen

Werkgroepen kunst en beweging (ervaren samenhang en verbondenheid)

Voormiddag: van 13:00 – 14:00 uur

Euritmie:

O(nt=m)mantel jezelf

Hoe kom je terug, wanneer je jezelf bent kwijt geraakt?
Stapje voor stapje...
We oefenen met elkaar enkele euritmie bewegingen, waarbij het omhullen, verbinden centraal staat.

Door Geralda Geerligs
Euritmietherapeute

Muziek:

Wie kan zingen en lachen, die schrikt zijn ongeluk af.' Christoph Lehmann (1568-1638)

Was het maar zo eenvoudig. Toch, als er iets is wat moed en kracht geeft, is het wel samen zingen. Je voelt je verbonden met de ander, met de muziek en je eigen lijf. Angst en depressie staan het ervaren van verbondenheid vaak in de weg. Maar het mooie is: samen zingen werkt, ook bij angst en somberheid. Na een uurtje zingen voel je je verbonden, verlicht en verkwikt. Ervaar het geheim van samen zingen en kom naar deze werkgroep.

Door Esther Vis

Muziektherapeut Ita Wegmanhuis, docent Vaktherapie muziek Hogeschool Leiden, docent-onderzoeker lectoraat antroposofische gezondheidszorg

Antroposofische bewegingstherapie in de fysiotherapie

Hoe verbind jij je weer met je lijf?

De multifocale benadering bij angst- en depressieklachten.

Door Gita van Duinen & Freek Rijvers

Spraak

Licht en lucht door beweging

Bij angst en depressie zijn vaak zekerheid, veiligheid en geborgenheid in het geding.  In de workshop doen we oefeningen om ruimte en kracht te beleven, jezelf te centreren en nieuwe moed te vatten.

Door Marjo van der Himst en Donne van Voorthuijsen
Docent Spraak en Dramatherapie Hogeschool Leiden en Spraak- en dramatherapeut bij Aventurijn

Vaktherapie

Beeldende Vaktherapie bij Depressie en Angst.

In deze workshop ga je zelf aan de slag met een praktische kunstzinnige opdracht.
Liever zelf ervaren dan erover te praten.
Natuurlijk evalueren we na afloop wat de oefening je heeft gegeven.
En vooral belangrijk: je kunt ook meedoen als je nog niet eerder beeldend hebt gewerkt.
De opdrachten zijn voor alle patiënten uit te voeren, dus ook voor alle deelnemers aan deze workshop.
Materialen zijn aanwezig.
Door Joyce van der Velde
Vaktherapeut Beeldend

Werkgroepen met uitwisseling en gesprek

Middag: 14:30 – 15:45 uur

Camino we gaan samen op weg

Gewoon op weg gaan, moed vatten en je rugzak vullen met wat je nodig denkt te hebben. Wie is je reisgenoot? Of ga je alleen op weg en kom je iemand tegen onderweg? Heb je genoeg bij je? Of heb je eigenlijk teveel bij je? Oude spullen die je dwars zitten en die je bang maken misschien. Wat doe je daarmee? In deze werkgroep willen we werken met de beelden en mogelijkheden van de methodiek Camino rond vraagstukken van angst en depressie. Deze methodiek is in de afgelopen jaren ontwikkeld  en beschrijft de essenties en kernwaarden voor de antroposofische zorg. Zie voor informatie www.werkenmetcamino.nl.

Door Pim Blomaard en Truida de Raaf

Groepsaanpak: Verlicht mijn winter

Therapeuticum Haarlem heeft als multidisciplinaire groep de cursus "Verlicht mijn winter" ontwikkeld. Het doel was in eerste instantie om onze depressieve patiënten in de donkere wintermaanden wat extra ondersteuning te bieden, maar na het draaien van de eerste pilot bleek dat de groep patiënten die om ondersteuning vroegen niet alleen degenen waren die worstelden met somberheid en depressieve gevoelens, maar vooral ook met gevoelens van eenzaamheid en angst.
Deze workshop is jouw kans om inzicht te krijgen in de opzet, inhoud en uitvoering van onze cursus, zodat ook jij anderen kunt begeleiden op hun weg naar een meer verlichte winter.

 

Door Twan Nijenhuis en Anneke Kraakman
Therapeuticum Haarlem

Wat kan antroposofische psychotherapie bieden bij angst en depressie?

Angst- en stemmingsproblemen kunnen gezien worden als lichamelijke en mentale belevingen over het niet evenwichtig functioneren van het lichaam, de emoties en het ik, afzonderlijk en/of in samenhang. De kunst van psychotherapie is om met de ander hierop zicht te krijgen zodat er regie genomen kan worden op het werken aan herstel van dit geheel.

Naast de inzet van (antroposofische) medicatie, leefstijladviezen en (kunstzinnige) vaktherapieën, biedt de (antroposofische) psychotherapie bij uitstek inzicht op die onderliggende dynamiek en samenhang vanuit onder andere de voorgeschiedenis en de eigen kwaliteiten. Naast dit inzicht kan er gewerkt worden aan verwerking en geoefend worden om nieuwe ervaringen op te doen.

Kernvraag: wat biedt de antroposofische psychotherapie hierin specifiek?

Opzet werkgroep: we starten met een zelf-belevingsoefening, daarna maken we hierover een schets en we wisselen de ervaringen met elkaar uit. Aan de hand hiervan zal ik een aantal aanvullende opmerkingen geven over de kernvraag en gaan we hierover met elkaar in gesprek.

Door Erik Beemster

Angst en depressie ? Onderwijs …. oorzaak of preventie?

Veel jongeren (tussen 10 en 19 jaar) kampen met psychische problemen waarbij het in meer dan de helft van de gevallen gaat om angst en depressie. Als oorzaken worden vaak prestatiedruk en de druk van de sociale media genoemd. Wat kan de invloed van het onderwijs zijn ? Als oorzaak  ….  als preventie?

Door Jacques Meulman

Herstellen in het Groen

Aan de hand van voorbeelden en oefeningen onderzoeken we hoe 'het groen' bij kan dragen in het "ja" zeggen van mensen tegen hun eigen levensverhaal met kracht en kwetsbaarheid, zodat zij hun eigen opgaven kunnen uitwerken en hun individuele betekenis kunnen verwezenlijken. 'Het groen' staat daarbij voor alle levende wezens in de natuur en landbouw en is een bron voor (mentale) gezondheid. Een belangrijk zingevingsaspect daarbij is wat de mens  terug kan geven aan de natuur. Herstellen in het groen is gebaseerd op vitaliseren, verbinden en vertrouwen.

Door Astrid van Zon en Marike van de Pavoordt

Praktijk Aste, Antroposofische GGZ Groningen

Na  een korte kunstzinnige opdracht is een inleiding waarin “ Verbinding, Hoop, Identiteit, Zingeving en Eigen Kracht “ verbonden worden met het thema van de dag . Daarna is er ruimte voor uitwisseling en gesprek. We ronden af met een kleine oefening.

Door Charles Lycklama à Nijeholt (verpleegkundig specialist ggz) en Susan Goslinga (kunstzinnig therapeut)